The Voice of Finland

The Voice of Finland eli Suomen Ääni-ohjelmasta on heti alusta asti tullut Suomessa huippusuosittu. Ehkä juuri suomalaisia viehättää ajatus kilpailusta, jossa oikeasti ei arvioida laulajien ulkonäköä ja lavaesiintymistä, vaan ainoastaan laulutaitoa: Suomessa ei perinteisesti ole luotettu liian sliipattuun ulkonäköön. Monet kansansuosikit ovat olleet ja ovat edelleen melko, sanoisimmeko persoonallisen näköisiä? Sen paremmin Rauli Badding Somerjoki kuin vaikka Martti Syrjäkään tuskin voittaisivat yhtään Mr Romantic-kilpailua. Nelosella pyörivän kisan menestys on Big Brother’in tasoa myös sikäli että Voice’n tapahtumia raportoidaan iltapäivälehdissä aivan kuin uutisina. Viihdeohjelmista Idols ja Voice pitävät ikään kuin jaettuna kärkisijaa, ensin suosituin oli Idols, sitten Voice, ykkössija vaihtelee näiden kahden välillä mutta muut eivät ole päässeet kiilaamaan näiden kahden jätin seuraan.

Ohjelmaformaatti on peräisin Hollannista, nykyään formaattien keksiminen ja myyminen on pitkälti kansainvälistä bisnestä, ja toisin kun ehkä ennen suunta ei ole pelkästään englanninkielisistä maista meille muille, vaan suomalaisiakin formaatteja on myyty ympäri Eurooppaa.

Ohjelma saa nimensä kisan ensi vaiheesta, jossa kirjaimellisesti Ääni Ratkaisee: kukin neljästä tähtivalmentajasta valitsee tiimiinsä 12 laulajaa pelkästään laulun perusteella. Tämän kauden tähtivalmentajat ovat Elastinen, Michael Monroe, Mira Luoti ja Anne Mattila. Kaksi viimeistä ovat tämän kauden uusia tulokkaita. Elastista ja Monroen Mikkiä tuskin tarvitsee kenellekään esitellä, eikä valitettavasti nyt valmennuspaikalta lähtenyttä Paula Koivuniemeä; Mira Luoti on ehkä hiukan vähemmän tunnettu kuin hänen entinen yhteensä PMMP, ja Anne Mattila on levyttänyt useiden yhtyeiden kanssa solistina.

Kuten aina, palkintona laulukisassa on kultaa, kunniaa ja loistava ura: kannattaa kuitenkin olla polttamatta siltoja takanaan, sillä vain harvalla tv-kilpailun voittajalla on ollut kovin pitkäikäinen ura. Aika näyttää miten vuoden 2013 voitto vaikuttaa Antti Railion uranäkymiin – mies on tosin jo laulanut pitkään ennen voittoa joten mikään tähdenlento hän ei ole – tai miten käy tämän vuoden voittajalle.