Suosituimmat suomalaiset naislaulajat

Suosituimmat suomalaiset naislaulajat ovat loistaneet enimmäkseen iskelmätaivaan tähtinä tai oopperatalojen näyttämöillä. Listasimme alle muutamia kotimaan kuuluisimpia laulajattariamme.

Katri-Helena


Kenties kaikista kuuluisin suomalainen laulajatar on iskelmäkuningatar Katri-Helena. Hänen jo yli viisikymmentä vuotta kestänyt uransa on vailla vertaistaan. Tunnetuimpia kappaleita ovat ainakin Puhelin langat laulaa ja Anna mulle tähtitaivas. Karaokebaarissa varmasti jokainen osaa suoralta kädeltä nimetä ainakin yhden Katri-Helenan kappaleen. Euroviisuissakin Suomea edustaneen ikinuoren laulajattaren elämään on mahtunut myös paljon dramatiikkaa, kuten puolison kuolema vuonna 1988 sekä pojan kuolema vuonna 2009. Siitä huolimatta Katri-Helena on onnistunut jatkamaan loisteliasta uraansa, jonka aikana hän on myynyt yli puolitoista miljoonaa albumia sekä julkaissut yli 30 levyä.

Paula Koivuniemi


Seinäjoelta alun perin kotoisin oleva Paula Koivuniemi edustaa Katri-Helenan kanssa samaa iskelmäsukupolvea. Myös Koivuniemen ura alkoi jo 1960-luvulla, jolloin hän aloitti keikkailun Mauri-isänsä bändissä. Siitä lähtien Paula Koivuniemi on hurmannut yleisöjä tummanpuhuvalla äänellään ja huikealla lavakarismallaan. Laulajattaren ehkä tunnetuin kappale on vuonna 1982 ilmestynyt Aikuinen nainen.

Karita Mattila


Suomen varmasti tunnetuin ja kansainvälisesti menestynein oopperalaulaja on sopraano Karita Mattila. Hän opiskeli laulua Sibelius Akatemiassa Helsingissä ja teki läpimurtonsa kansainvälisissä oopperapiireissä vuonna 1983, jolloin hän voitti Singer of the World-kilpailun Cardiffissa Walesissa. Mattila oli uransa alussa erikoistunut Mozartin oopperoihin, mutta on sittemmin laajentanut valikoimaansa myös Wagneriin, Tchaikovskyyn, Richard Straussiin, Pucciniin ja Janácekiin.