Spotify on ruotsalainen menestystarina

Vuonna 2006 Ruotsissa startup-yrittäjät Daniel Ek ja Martin Lorentzon olivat haasteen edessä. He halusivat viedä musiikin kuuntelun verkkoon ja luoda musiikkipalvelun, jossa kappaleita ja albumeja voisi kuunnella ja jakaa ilmaiseksi. Ongelmana oli vain se, miten palvelu toteutettaisiin laillisesti, sillä samaan aikaan Ruotsissa ja muuallakin maailmassa musiikin piraattimarkkinat rehottivat netissä.

daniel-ek-en-av-grundaniel-ek-en-av-grundarna-av-musiksiten-spotifydarna-avmusiksiten-spotify

Tunnettua Pirate Bay-palvelua johdettiin Ruotsista käsin ja se oli jo useamman kerran joutunut amerikkalaisen viihdeteollisuuden tutkaan. Suurten levy-yhtiöiden tulokset olivat olleet laskussa jo vuodesta 1999 laittoman musiikkiteollisuuden nousun vuoksi. CD-levyjä ei enää myyty samaan malliin kun 1990-luvulla. Niinpä neljä suurta levy-yhtiötä Universal, EMI Music, Sony ja Warner suostuivat ainutlaatuiseen kokeiluun. He luovuttivat yrittäjä Daniel Ekille oikeudet koko valikoimiinsa ja niiden soittamiseen Ekin uudessa Spotify-palvelussa. Kokeilu oli Ekille todellinen onnenpotku, sillä miehellä ei ollut lainkaan kokemusta musiikkibisneksestä. Spotifyn ennenäkemätön menestystarina oli alkanut.

Yksi maailman suosituimmista musiikkipalveluista

spotify

Nykyään Spotify on yksi maailman suosituimmista musiikin kuuntelemiseen tarkoitetuista palveluista. Sillä on yli 75 miljoonaa käyttäjää ja palvelu on saatavilla 58:sa maassa. Tukholmassa pääkonttoriaan pitävällä yrityksellä on yli 750 työntekijää ja arvoksi arvioitiin hiljattain yli 7 miljardia euroa. Spotifyta on arvosteltu siitä, kuinka palvelun tuotosta vain minimaalinen osa päätyy musiikkia tuottaville artisteille, mutta silti palvelun musiikkivalikoimasta löytyy yli 30 miljoonaa kappaletta. Noin neljäsosa Spotifyn käyttäjistä on ns. Premium-käyttäjiä, eli he maksavat palvelun käytöstä.