Musiikkisivustot netissä

Erilaiset online-musiikkipalvelut ovat äärimmäisen suosittuja. Jos mietimme omaa nettikäyttäytymistämme ja sitä, miten se on muuttunut viimeisten kymmenen vuoden aikana, huomaamme, että musiikinkulutuksemme on nykyään suurimmilta osin digitaalista ja tapahtuu netissä. Lukemattomia palveluja on perustettu eri tarkoituksiin aina simppeleistä nettiradioista alkaen omien miksauksien julkaisemiseen tarkoitettuihin alustoihin saakka.

YouTube

YouTube on yksi maailman suosituimmista sosiaalisista medioista. Sen tarina alkoi vuonna 2005, kun PayPalin työntekijät loivat sivuston, jonne käyttäjät pystyivät lataamaan omia videoitaan ja jakamaan niitä ystävilleen. Nykyisin palvelu on Googlen omistama ja sitä käyttää yli miljardi ihmistä. Vaikka YouTube ei ensisijaisesti olekaan luotu musiikin kuunteluun, monet käyttävät sitä tähän tarkoitukseen, sillä palveluun voi kätevästi luoda omia soittolistoja. Bonuksena YouTubessa voi myös katsella musiikkivideoita, kun taas monessa muussa musiikinkuunteluun suunnatussa palvelussa ei tätä mahdollisuutta ole.

Soundcloud

computer-music

Kun Soundcloud vuonna 2007 näki päivänvalon, oli sen kahdella ruotsalaisella perustajalla ajatuksena luoda palvelu, jossa muusikot voisivat jakaa omaa digitaalista musiikkia, esimerkiksi miksauksia ja omia sävellyksiä. Siitä lähtien Soundcloud on laajentanut toimintaansa ja musiikin jakamisen ohella on Soundcloud nykyään myös yksi johtavista musiikin striimausalustoista.

Spotify

Spotify aloitti toimintansa vuonna 2008 ruotsalaisena startuppina. Yrityksen tavoite oli luoda toimiva palvelu musiikin kuunteluun, videoiden katseluun sekä omien podcastien luomiseen. Alle kymmenessä vuodessa Spotify on saavuttanut räjähdysmäisen suosion maailman laajuisesti ja nykyään sillä on yli 75 miljoonaa käyttäjää.