Kuuluisia suomalaisia bändejä

Ensimmäisiä suomalaisia rockyhtyeitä oli 1964-perustettu Topmost. Vaikka monelle nyt tukkaansa ensimmäistä kertaa mustaksi värjäävälle kitarapohjaisen rytmimusiikin ystävälle täysin tuntematon nimi, kokoonpanosta sai alkunsa monen veteraanimuusikon ura, kuten Harri Saksalan. Toinen tuleva suuruus oli Vasilij ”Gugi” Kokljuschkin, jonka ensimmäinen soololevy ilmestyy kohtapuoliin, mutta hänestä oli tuleva Finnlevyn kotimaisen musiikin tuotepäällikkö, sitten Scandian, Finnscandian, Sonet/Discophonin ja Polygramin toimitusjohtaja vuosina 1977–1998. Suomirockin historia saattaisi olla kovin erilainen ilman Gugia. Toinen 60-luvun bändi, The Creatures, ei levyttänyt yhtään LP-levyä, mutta sen riveissä soittivat sellaiset miehet kuin laulaja Kirill Babitzin ja rumpali Henry Aaltonen, joista joku on joskus saattanut kuullakin jotain, nimillä Kirka ja Remu.

Hurriganes, johon kaikki tämä kehitys kulminoituu, tiivistyy ja härmistyy, oli suomalaisen rockmusiikin legenda. Yhtyeen toinen levy Roadrunner oli menestynein suomalainen levy aina siihen asti kuin Dingon Kerjäläisten Valtakunta löi sen tekemän ennätyksen, mutta voi vain kysyä kuinka moni Dingon fani esittelee levyä tänä päivänä yhtä ylpeänä kuin Roadrunnerin omistaja levyään? Jos et osaa hyräillä Get On kappaletta edes hiukan, et voi sanoa rockfani olevasikaan. Tai suomalainen.

Seuraavana suomalaisten bändilegendojen listalla on taivaalta ennen aikojaan pudonnut tähti Hanoi Rocks. Sen on maininnut esikuvakseen muun muassa Billy Idol, Guns´N´Roses ja Manic Street Preachers, ulkomaisia esiintyjiä jotka ovat saaneet enemmän rahaa ja mainetta, mutta Hanoi Rocksin imagoa muistuttavan kimaltava ura päättyi traagisesti vain 24-vuotiaan rumpali Razzlen kuolemaan auto-onnettomuudessa, ja ilman omaa syytään. Autoa ajoi Mötley Crue yhtyeen Vince Neil.

Punk teki suomeksi laulamisesta taas hyväksyttävää 1970-luvun lopulla, ja niin sanotun uuden aallon myötä syntyi paitsi suomirock, myös monta legendaarista yhtyettä kuten Hassisen Kone, Eppu Normaali, Yö ja Popeda. Enemmän bluesiin nykyään suuntautunut Tuomari Nurmio nousi silloin esiin myös, ja tietysti ei sovi unohtaa varsinaisia punkkareita: Kaaos, Terveet Kädet ja Radiopuhelimet ovat saavuttaneet jopa maailmanmainetta joskin rajatun faniryhmän sisällä.

Nykyään Suomen lippua maailmalla kohottavat menestyksekkäästi metalliyhtyeet kuten Children of Bodom; jos ennen vaikkapa Egyptissä ja Brasiliassa nuoret tiesivät Suomen joko muumeista tai ei yhtään mistään, nykyään he saattavat luetella puoli tusinaa suomalaista metalliyhtyettä.